Enkel lasagne

2013-10-07 @ 19:45:00 | Permalink | Allmänt
Lasagne är det perfekta alternativet när du vill få mycket mat utan någon större ansträngning. Det tar dock ganska lång tid, men det är det värt i slutändan.
 
Lasagne med morrötter och majs, ca 6 portioner
Köttfärssås
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
1 förp. krossade tomater (ca 500 gram)
1 dl grädde
½ grönsaksbuljongtärning
4 vitlöksklyftor
oregano, pizzakrydda, salt, vit- och svartpeppar efter smak
1 liten burk med majs
 
Vitsås
150 gram smör
1,5 dl vetemjöl
ca 1,5 l mjölk
salt, vit- och svartpeppar efter smak
 
Lasagne
ca 15 lasagneplattor
1 påse valfri ost
 

Gör så här:

Köttfärssås

  1. Hacka lök och riv moroten.
  2. Bryn färsen i en djup stekpanna. Blanda ner lök och morot låt fräsa någon minut.
  3. Rör ner krossade tomater (Om vegetarisk färs, spä på med lite vatten så den inte blir torr.) och låt koka en liten stund innan du tillsätter grädde och buljong.
  4. Salta, peppra och pressa ner vitlök efter smak. Tillsätt majs.
  5. Låt puttra ihop tills nästan all vätska är borta.
Vitsås
  1. Smölt smöret i ganska stor kastrull (den ska rymma minst 1,5 l).
  2. Ta  bort kastrullen från spisen och vispa i mjölet,
  3. Sätt tillbaka kastrullen på spisen igen och rör ner mjölken, lite i taget så de inte klumpar sig. Rör hela tiden så de inte bränner vid. Såsen ska tjockna. Det kan ta lite tid, men det är helt normalt.
  4. Salta och peppra.
Lasagne
  1. Smörj en djup ugnsform, ca 35cm lång och 25cm bred.
  2. Varva vitsås, plattor, vitsås, färs, vitsås, plattor, vitsås, färs, vitsås, plattor, vitsås. Lägg på aluminiumfolie så den täcker formen (kan hoppa över folien, men då finns risken att toppen bränns).
  3. Ställ i ugn 25 min 225 grader.
  4. Ta ut, ta bort folien, strö på osten. Ställ in lasagnen ca 15 min till eller till fin färg.
 
Tips 1 Vill du inte äta lasagne en hel vecka i rad går den utmärkt att portionsförpacka och frysa ned. Då behöver du inte käka lasagne tills det kommer ut ur öronen på dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback