Enkel lasagne

Lasagne är det perfekta alternativet när du vill få mycket mat utan någon större ansträngning. Det tar dock ganska lång tid, men det är det värt i slutändan.
Lasagne med morrötter och majs, ca 6 portioner
Köttfärssås
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 stor morot
1 förp. krossade tomater (ca 500 gram)
1 dl grädde
½ grönsaksbuljongtärning
4 vitlöksklyftor
oregano, pizzakrydda, salt, vit- och svartpeppar efter smak
1 liten burk med majs
Vitsås
150 gram smör
1,5 dl vetemjöl
ca 1,5 l mjölk
salt, vit- och svartpeppar efter smak
Lasagne
ca 15 lasagneplattor
1 påse valfri ost
Gör så här:
Köttfärssås
- Hacka lök och riv moroten.
- Bryn färsen i en djup stekpanna. Blanda ner lök och morot låt fräsa någon minut.
- Rör ner krossade tomater (Om vegetarisk färs, spä på med lite vatten så den inte blir torr.) och låt koka en liten stund innan du tillsätter grädde och buljong.
- Salta, peppra och pressa ner vitlök efter smak. Tillsätt majs.
- Låt puttra ihop tills nästan all vätska är borta.
Vitsås
- Smölt smöret i ganska stor kastrull (den ska rymma minst 1,5 l).
- Ta bort kastrullen från spisen och vispa i mjölet,
- Sätt tillbaka kastrullen på spisen igen och rör ner mjölken, lite i taget så de inte klumpar sig. Rör hela tiden så de inte bränner vid. Såsen ska tjockna. Det kan ta lite tid, men det är helt normalt.
- Salta och peppra.
Lasagne
- Smörj en djup ugnsform, ca 35cm lång och 25cm bred.
- Varva vitsås, plattor, vitsås, färs, vitsås, plattor, vitsås, färs, vitsås, plattor, vitsås. Lägg på aluminiumfolie så den täcker formen (kan hoppa över folien, men då finns risken att toppen bränns).
- Ställ i ugn 25 min 225 grader.
- Ta ut, ta bort folien, strö på osten. Ställ in lasagnen ca 15 min till eller till fin färg.
Tips 1 Vill du inte äta lasagne en hel vecka i rad går den utmärkt att portionsförpacka och frysa ned. Då behöver du inte käka lasagne tills det kommer ut ur öronen på dig.
Kommentarer
Trackback