Stuvade makaroner på två sätt

2013-10-14 @ 16:58:35 | Permalink | Allmänt
Stuvade mackisar är bara så himmla gott och underskattat. Med korv och ketchup till är det inte mycket som slår det!
 
Stuvade makaroner kan man göra på två sätt: antingen kokar man makaronerna i mjölk eller så gör man en separat stuvning som man sedan vänder ner makaronerna i. Ingen av sätten är bättre eller sämre, utan det beror lite på vad man är van vid. Jag tycker dock att om man kokar makaronerna i mjölk är det lätt att det bränns.
 
Koka i mjölk, ca 4 portioner
5 dl ideal makaroner
1 l mjölk
0,5 tsk salt
svartpeppar och muskotnöt efter smak
 

Gör så här:

  1. Koka upp mjölken innan du tillsätter makaroner och salt, peppar och muskot.
  2. Låt koka på svag värme i ca 25 minuter eller tills makaronerna är riktigt mjuka. Rör om lite då och då så att det inte bränns.
 

Den separata stuvningen kan se lite krångligare ut, men så länge man tar kastrullen från spisen när man vispar ner mjöl och mjölk så är det inte svårt alls. Den fungerar även att ha som separat sås vid sidan om i fall man mot förmodan har någon som ska äta som inte gillar stuvade makaroner.
 
Separat stuvning
25 g smör
2,5 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
muskotnöt, salt vit- och svartpeppar efter smak
 

Gör så här:

  1. Koka makaronerna i vatten så att de är precis inte är klara ( brukar vara ca 1 minut mindre än det står på förpackningen) och häll av i ett durkslag.
  2. Medan makaronerna kokar smälter du smör i en separat kastrull.
  3. Tag kastrullen från plattan och vispa ner först mjölet och sedan mjölken lite i taget så att det inte blir klumpar.
  4. Låt sjuda i några minuter och tillsätt kryddor.
  5. Häll tillbaka makaronerna i sin kastrull, häll över stuvningen och rör om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback